• Op voorraad en voor 17:00 besteld? Morgen in huis!
  • Gratis verzenden voor orders boven de €50,-

Bandlussen en karabiners

Bandlussen en karabiners zijn veel gebruikte artikelen ten behoeve van valbeveiliging. Het is echter belangrijk dat u bekend bent een aantal basisprincipes. Op deze manier kunt u blindelings vertrouwen op de veiligheid van uw PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen).

Bandlussen bieden een enorme weerstand die uw garantie geven op valbeveiliging. Het is hierbij belangrijk om bekend te zijn met het hiernaast weergegeven principe. De weergegeven krachten zijn hier gebaseerd op de bandlussen van Petzl, zoals bijvoorbeeld de Petzl Anneau.

Het is altijd aan te bevelen om een dubbele verankering te installeren voor extra veiligheid. Deze theorie kan worden toegepast in de onderstaande situatie;

 

 

 

Door het gebruik van deze techniek bent u er zeker van dat, mocht er onverhoopt met één verankeringplaats iets gebeuren, uw valbeveiliging nog altijd is gegarandeerd. De knoop die is gebruikt om het touw te splitsen is de vlinderknoop.

!!Belangrijk!!
Bandlussen zijn statisch: dit wil zeggen dat ze er géén rek in zit, waardoor een bandlus nooit gebruikt mag worden als leeflijn. Het risico op verwondingen bij een val is dan zeer groot.

Een bandlus verliest aan kracht/weerstand wanneer deze wordt "gestropt", zie onderstaande afbeelding ter illustratie.

Karabiners zijn het sleutelelement tot valbeveiliging binnen de beveiligingsketen van de PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen).  Het is dan ook van groot belang om de verschillende toepassingen, limieten en beperkingen van de karabiners te kennen en deze ook na te leven.

Een karabiner biedt de maximale zekerheid tot valbeveiliging wanneer deze wordt gebruikt in de richting van de grootste as.

Er bestaan echter situaties waarin de karabiner kwetsbaar kan worden. Het is van groot belang om de volgende situaties te vermijden (zie onderstaande afbeelding);

  • Het belasten van een andere as van de karabiner dan de grootste (situatie 1 & 2)
  • Het werken met een open snapper (situatie 3)
  • Het blootstellen van de karabiner aan een externe druk (situatie 4)
     

In de volgende afbeelding vindt u bovengenoemde risico’s terug met een bijbehorende oplossing.Het is belangrijk om de karabiners altijd in het oog te houden, zodat uw valbeveiliging altijd gegarandeerd blijft.

Onderaan deze pagina vindt u een overzichtabel (PDF) van alle Petzl-karabiners met bijbehorende eigenschappen zoals weestand, afmetingen, gewicht, et cetera.

Touwbeschermers

Wij raden bij een situatie waar het touw langs- of over een ruwe ondergrond schuurt het gebruik van een touwbeschermer (zie hieronder) ten zeerste aan.

Terug naar boven
SafetyPro
9.3 out of 10 stars 2074 votes